BUNA, SUNT CLASA A 11-A SI AS VREA SA INCEP DE ACUM SA INVAT CATE CEVA. M-AM GANDIT SA INCEP CU ISTORIA CARE DUPA PAREREA MEA E CEA MAI GREA PENTRU CA ebacalaureat.ro
Limes a intrebat pe data 19 Octombrie 2013 in categoria ISTORIE:
Buna, sunt clasa a 11-a si as vrea sa incep de acum sa invat cate ceva. M-am gandit sa incep cu istoria care dupa parerea mea e cea mai grea pentru ca pur si simplu trebuie sa tocesti si sa retii toti anii aia care nu au nici un sens. Unde pot gasi programa? Sau este vre-un manual care imi este de folos? Stiu doar ca se da istoria Romaniei la bac, dar ce din ea sau toata?
RASPUNSURI (4)
30 Octombrie 2013 la ora 18:44 ionradu a raspuns:
Buna, Limes!

In primul rand, ti-as face cateva observatii, dar sa nu le iei in nume de rau. Istoria pentru bacalaureat se numeste "Istoria romanilor", iar "vreun" se scrie fara cratima.
In al doilea rand, programa este foarte oscilanta si se poate schimba de la an la an. La fel si manualele, in ideea in care apar tot felul de carti reactualizate si concepute astfel incat sa fie pentru acel an.

Nu cred ca tocitul este un mod de a invata, ci de a te transpune, sa zic asa, in "pielea" unui papagal. Consider ca toti evaluatorii la bac se uita si dupa un limbaj propriu, dupa un pic de creativitate si originalitate. Istoria se poate invata si logic, pentru ca la un moment dat evenimentele, dar si efectele acelor evenimente istorice, au o legatura mai mult sau mai putin.

Eu am inceput, fiind clasa a 12-a, cu Regatul Dac in Antichitate. Aici trebuie sa cuprinzi Burebista, Decebal, toate premisele (etnice si lingvistice, premise spirituale, geo-politice), se continua cu razboaiele daco-romane (101-102/105-106), respectiv etnogeneza romaneasca si factorii romanizarii.

Mai sunt cateva lectii relativ scurte cu "Dovezi privind invatarea limbii latine de catre autohtoni", Crestinismul si Romanii in razboaiele medievale. Incetul cu incetul se ajunge la Evul Mediu. Aici trebuie sa stii teoria imigrationista, teoria lui Robert Roesler, Combaterea teoriei lui Roesler.

Se continua cu rascoala asanestilor, teutonii din Tara Barsei, marea invazie mongola, diploma cavalerilor ioaniti. Apoi urmeaza formarea celor 3 state medievale romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Se precizeaza, de asemenea, dinastiile basarabilor si a musatinilor. Statele medievale se termina cu alaturarea Dobrogei la T. Romaneasca.

Exista apoi cateva lectii despre structuri si miscari sociale din perioada respectiva (Rascoala de la Bobalna, Razboiul taranesc condus de Gh. Doja).

Totodata, avem statul medieval si principalele sale instituii (domnia, sfatul domnesc, adunarea tarii, aramata, etc.) si se incepe cu domnitorii. De aici incep si razboaiele anti-otomane de prin sec. 14, 15.

Mai incolo nu am cum sa-ti spun pentru ca n-am facut.
Voteaza raspunsul!
21 Ianuarie 2014 la ora 13:02 onode a raspuns:
Pai apucate draga ca trece timpul
Voteaza raspunsul!
23 Ianuarie 2014 la ora 13:14 zoomzoomgirl a raspuns:
Partea scrisa de IONRADU este foarte buna si completa pana in punctul in care a ajuns. Personal iti mai ofer o idee: mergi la profesorul/profesoara de istorie si vorbeste despre initiativa ta de a da examenul bacalaureat la istorie si cere indrumarea lui/ei. Cu siguranta iti poate oferi un cuprins complet cu materia care intra de regula in programa de bacalaureat pentru ca, asa cum a specificat si IONRADU, aceasta se schimba de la an la an (de exemplu eu cand am dat examen la istorie in programa nu mi-a intrat revolutia de la 1848).

Dupa ce iti faci rost de materiale organizeazale dupa cum iti este tie mai usor sa inveti.

Istoria nu se invata niciodata prin "toceala", asta daca iti doresti ca in momentul examenului sa nu incurci date, evenimente, domnitori, etc. Gandeste-te la istorie ca la un mare tablou de evenimente, memoriile unui popor. Si tu ai istoria ta, asa cum evenimentele din viata ta se intampla intr-o ordine cronologica si sunt legate intre ele asa este si la Istorie. Nu te uita la faptul ca trebuie sa inveti date, acestea se invata usor dupa ce ai inteles ce se intampla in fiecare lectie, pur si simplu creierul tau face asocierea intre evenimentul respectiv si data la care s-a petrecut. Asa se intampla si cand iti amintesti evenimente din viata, iti poti aduce aminte prima data contextul apoi, cu claritate, il vei putea plasa in timp si spatiu.

Respira, organizeaza-ti materialul si incepe treaba, ai tot timpul!

Bafta!

P.S. Dupa parerea mea cele mai grele materii la care trebuie sa inveti sunt matematica si limba si literatura romana! Istoria, geografia, biologia, ecologia, etc., sunt materii la care inveti lucruri clare, ce inveti aia si pui pe foaie, nu ai cum sa gresesti daca ai invatat! In schimb la matematica un semn iti poate distruge intreaga rezolvare, un blocaj ideativ poate duce la nerezolvarea problemei, etc., iar la limba si literatura romana se pune mare pet pe exprimare, inlantuirea ideilor intr-un sens logic, limbaj adecvat, scris corect d.p.d.v gramatical, etc. si este foarte greu sa inveti sa faci compuneri daca tu nu ai aptitudinile necesare pentru asta.
Voteaza raspunsul!
13 Iunie 2014 la ora 18:23 deyutsssa21 a raspuns:
Vezi ca se leaga lectiile intre ele .Nu este asa de greu trebuie doar sa citesti cu atentie,chiar daca nu retii atunci pe moment toti anii,tratatele,bataliile, citeste de mai multe ori si cu timpul vei vedea ca nu este asa de greu si vei sti .Bafta!
Voteaza raspunsul!