Lectii - Chimie

Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii: 1. Alifatici: unde grupele functionale sunt legate de o catena alifatica, chiar daca in...
Alcanii sunt hidrocarburile saturate care au formula CnH2n +2 n= 1 CH4 -METAN n= 2 C2H 6 H3C-CH3 -etan n= 3 C3H8 H3 – CH2 – CH3 - propan n= 4 C4H10 H3C- (CH2)2 – CH3- butan n= 5 C5H 12 H3C- (CH2)3 – CH3 - pentan n= 6 C6H14 H3C- (CH2)4 – CH3 -hexan n= 7 C7H16 H3C- (CH2)5...
Procesul chimic prin care se inlocuiesc unul sau mai multi atomi de hidrogen, in molecula unui compus organic, cu radicali alchil, R , se numeste reactie de alchilare. In principal, acest proces se realizeaza pe urmatoarele cai: a) Substituirea unui atom de hidrogen de la un atom...
Proprietăţi fizice În funcţie de masa lor molară, alcanii sunt gazoşi, lichizi sau solizi. Datorită diferenţei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon şi hidrogen, alcanii conţin numai legături covalente nepolare. De aceea între moleculele alcanilor se e...
Prezentare. Acizii sunt substante care (in stare pura sau in solutie apoasa) au gust acru, descompun piatra de var cu degradare de bioxid de carbon, reactioneaza cu unele metale cum este zincul degajand hydrogen si schimba din violet in rosu culoarea unui colorant izolat din plan...


CUPRINS 1. Introducere 2. Acizii 2.1. Definitia acizilor 2.2. Clasificarea acizilor 2.3....
ACIZI Se numesc acizi substantele compuse a caror molecula libereaza in solutie apoasa protoni, H+, si anioni (ioni negativi) ai radicalului acid respectiv.   Acidul Clorhidric (HCl)- intrebuintari Acidul clorhidric se intrebuinteaza foarte mult in industrie si in la...
Proprietati: 1. Generale - Nume: Acid sulfuric - Formula chimica: H2SO4 - Aspect: lichid incolor 2. Fizice - Greutate moleculara: 98.1 uam - Punct de topire: 10 °C - Punct de Fierbere: 337 °C - Densitate: 1.8 t/m3 - Solubiliate: miscibil 3. Siguranta: - Ingestie: pot rezulta af...
MONOZAHARIDE Monozaharidele pot fi considerate produse de oxidare a unor alcooli polihidroxilici.Dupa cum a fost oxidata o grupa de alcool primar sau de alcool secundar rexzulta o grupa aldehidica sau o grupa cetonica adica hidroxi-aldehide sau hidroxi-cetone.Ca urmare se deoseb...
Se numesc proteine produsii naturali cu structura macromoleculara care se transforma prin hidroliza in L-amino-acizi. Proteinele sunt componente esentiale, alaturi de apa, saruri anorganice, lipide, hidrati de carbon, acizi nucleici, vitamine, enzime, ale materia...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 » 

Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript![ ? ]