SIMBOLISMUL
Simbolismul este un curent literar apărut în Franța în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și care a fost cultivat și la începutul secolului al XX-lea.
Termenul „simbolism” a fost folosit pentru prima dată de poetul ...
ROMANTISMUL
Romantismul este un curent literar și artistic apărut la începutul secolului al XIX-lea în Anglia și Germania, precedat de preromantism la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Unii istorici literari consideră că nu se poate vorbi...
Umanismul
Miscarea culturala cunoscuta sub numele de Renastere sau Umanism s-a manifestat in secolele XIV–XV si XVI mai intai in Italia si apoi in intreaga Europa.
Interes pentru stiinta, arta, pentru dezvoltarea armonioasa a spiritului uman, pentru eliberarea fiintei uma...
Simbolismul
Curent literar aparut in Franta ca reactie impotriva romantismului si a parnasianismului.
Numele acestui curent literar este dat de francezul Jean Moreas, cel care publica in ziarul “Le figareau” articolul intitulat “Le Simbolisme”.
Precursorul simbolismu...
Romantismul
Termenul comporta sensuri largi, diferite, in concordanta cu scopul urmarit, afirmandu-se ca o reactie fata de clasicism. Exprima atitudinea estetica caracterizata prin relevarea aspectelor concrete, istorice – opuse tipurilor eterne si abstracte ale clasicismulu...
Realismul
Termenul denumeste conceptia artistica, literara care are ca preocupare reprezentarea obiectiva, veridica a realitatii. A aparut in Franta, la mijlocul secolului al XIX-lea ca o reactie antiromantica.
A fost folosit pentru prima data in 1850 – aplicat cu inteles...
Generatia anilor ’60 este reprezentata de poeti precum: Nichita Stanescu, M. Sorescu, Ana Blandiana, I. Alexandru, A. E. Bacovsky. Prin intermediul acestora, realismul socialist este parasit, poezia se liricizeaza si se deschide perspectiva neomodernismului.
Trasaturi ale l...
Naturalismul
Curent literar constituit in Franta, ca o prelungire a realismului, intre 1860–1880, sub influentele realismului lui Flaubert si a pozitivismului lui Taine, raspandit in toate tarile lumii.
Teoretizat de E. Zola in Romanul experimental – 1880.
Caracteris...
Postmodernismul
- nu poate fi conceput si apreciat critic decat prin raportare la modernism (asa arata si prefixul `post-`);
- dificultatea definirii termenului se datoreaza faptului ca el functioneaza nu doar in literatura, cultura, arhitectura sau in artele plastice, ci si in...
MODERNISMUL INTERBELIC
- etimol. derivat de la "modern"; lat. modernus = recent, nou.
A aparut ca urmare a tezelor lui Eugen Lovinescu, asupra dezv.
literaturii. Modernismul se refera la principalele elemente innoitoare
in poezie, proza si critica lit., pe care doctr...